Ilex

(Hulst)
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Filter op kleur


We hebben geen zicht op de beschikbaarheid van cultivars. Check dit altijd bij jouw leverancier.

Wat je moet weten als bloemist over de Ilex

  • Kleurenpracht
    Het donkergroene blad van de Ilex zorgt voor een weelderig en levendig uiterlijk, terwijl de felrode bessen een opvallend contrast vormen.
  • Stijlvolle toepassingen
    De Ilex is indrukwekkend en uniek. De bladeren zijn stekelig en hebben een mooie donkergroene kleur.
  • Symbolische betekenis
    De Ilex staat symbool voor hoop en vriendschap, en wordt het vaak gebruikt als decoratie tijdens feestelijke gelegenheden.

Alles over de Ilex

Voor de teelt en veredeling van Ilex, ook wel Hulst genoemd, is geduld nodig, veel geduld. Maar dat levert dan ook iets bijzonders op: takken boordevol bessen, van knalrood tot citroengeel. De hulst komt vooral met Kerstmis goed tot zijn recht en wordt in deze tijd dan ook veel gebruikt.

De naam Ilex is afgeleid van de Latijnse naam voor steeneik (Quercus ilex). De bladeren vertonen enige gelijkenis. De tweede naam ‘verticillata’ betekent kransvormig. Dat verwijst naar de stand van de bladeren, maar die zijn er dus al af. Alle aandacht voor de bessen! Alleen de vrouwelijke struiken van Ilex verticillata vormen bessen. Toch staan er op elke kwekerij ook mannelijke planten. Deze zijn nodig voor de bestuiving en besvorming, waarbij de kwekers worden geholpen door de bijen. Letterlijk het verhaal van de bloemetjes en bijtjes.

De teelt van Ilex is bijzonder door de tweejarige cyclus. Het eerste jaar maakt de struik alleen takken aan. In het tweede jaar volgen – in het voorjaar – kleine bloemetjes. Als deze worden bestoven, groeien ze uit tot bessen. Daarvoor heb je bestuivers nodig; vandaar de bijenkasten op het veld. In het bessenjaar worden de planten ook rondgestoken (met een spade of machine). Daardoor krijgen ze het even moeilijk met als resultaat: mooie korte zijtakjes en dicht op elkaar staande bessen. Na de oogst van de bessentakken begint de tweejarige cyclus opnieuw.

Verkoopinspiratie voor de bloemist

De Ilex is een prachtige bloem die vaak wordt gebruikt in kerstboeket en winterse bloemstukken. Je vindt hier meer inspiratie.

Verkoopadvies voor de bloemist

Verkoopadvies voor de Ilex in de winkel

Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen op de Ilex. Denk aan het maken van arrangementen, een boeket, een mono-boeket of drogen.

Presentatie

Duurzaamheid

Veelzijdigheid

Betekenis

Bij het kiezen van het juiste boeket is het belangrijk om rekening te houden met de betekenis van de Ilex. Ideaal voor speciale gelegenheden. Lees de betekenis van de bloem onder 'Productinformatie'.

Geef verzorgingstips

Geef advies over het verzorgen van de Ilex, zodat de klant weet hoe hij of zij de bloemen zo lang mogelijk vers kan houden. Lees de verzorgingstips onder 'Verzorging' voor het beste advies.

Inspirerende verhalen van kwekers, bloemisten en experts

De campagne ‘365 dagen bloemen’ is een initiatief van de promotiecommissie 365 dagen bloemen. Ruim 1.800 kwekers uit 15 verschillende landen maken dit mogelijk. Zij telen ruim 150 verschillende bloemen, die het gehele jaar door worden gepromoot op basis van de beschikbaarheidsdata van Royal FloraHolland. De doelstelling van de campagne ‘365 dagen bloemen’ is het samen ontwikkelen van verkoopkansen voor de bloemist.

Samenwerken? We zijn bereikbaar via [email protected] .

Disclaimer en gebruiksvoorwaarden
Abonneer op campagne van 365 dagen bloemen en ontvang gratis ons magazine.
Abonneer