Terug naar overzicht

“Over een nieuwe Nerine raak ik niet uitgepraat”

“Het is hier net een proeftuin. Ik ben altijd bezig met nieuwe soorten, onder andere Nerine, Eremurus en Agapanthus. In de vaste kas staan alleen al dertig soorten Nerine. Die test ik uit voor veredelaar en buurman Bas van Keulen. Samen lopen we eens per week door de kas om te selecteren: welke mogen blijven en gaan we in de markt zetten? Wij pikken ze er zo uit; dat is fingerspitzengefühl. Alleen qua kleur heb ik het weleens mis. Een paars-witte Calla werd het niet. Mijn vriendin Wapke weet veel beter welke kleuren gaan lopen. Een Nerine in een kleur die de veredelaar en ik onderbroekenkleur noemden, viel bij haar en andere vrouwen erg in de smaak. Dan houden we die er wel bij!''

"Als het wat is, sta ik nog net niet te springen in de kas."
Ben Jansen
Kweker

''Een nieuwe cultivar moet aan nog veel meer eisen voldoen, bijvoorbeeld een goede bloei (een hoog percentage bollen dat bloeit), steellengte, rechtheid en bloemvorm. Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Als er van drie goede soorten eentje geen last heeft van bolrot, dan kiezen we die. Dat scheelt bestrijdingsmiddelen. Door de hoge gasprijzen zoeken we ook soorten die in een koude kas te telen zijn. Wij blijven doorzoeken, want het kan altijd beter en mooier. Er gaan bergen tijd in zitten, maar ik vind het prachtig werk.”

Abonneer je op het magazine

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws, events en interessante updates?

Abonneer

De campagne ‘365 dagen bloemen’ is een initiatief van de promotiecommissie 365 dagen bloemen. Ruim 1.800 kwekers uit 15 verschillende landen maken dit mogelijk. Zij telen ruim 150 verschillende bloemen, die het gehele jaar door worden gepromoot op basis van de beschikbaarheidsdata van Royal FloraHolland. De doelstelling van de campagne ‘365 dagen bloemen’ is het samen ontwikkelen van verkoopkansen voor de bloemist.

Samenwerken? We zijn bereikbaar via hello@365daysofflowers.com .

Disclaimer en gebruiksvoorwaarden
Abonneer op campagne van 365 dagen bloemen en ontvang gratis ons magazine.
Abonneer