Terug naar overzicht

“Voor de toekomst is duurzaamheid een belangrijke thema”

Veredeling is een proces dat continu doorgaat. Peter van Noort, Manager Genetics bij veredelingsbedrijf Evanthia, licht dat graag toe aan de hand van een voorbeeld. “De Japanse Matthiola heeft een betere houdbaarheid dan we in Europa kennen; dit type heeft wat meer robuuste houtige stelen. De Europese Matthiola heeft weer als sterk punt dat plantenkwekers aan de hand van de bladkleur kunnen selecteren op enkel- en dubbelbloemig, waarbij dubbelbloemig gewenst is. Wij hebben de goede eigenschappen van deze twee types gecombineerd in een nieuwe serie. Voor alle schakels in de keten - van jongeplantenkweker tot consument - is dit een echte gamechanger: selecteerbare rassen met prachtige volle, dubbele bloemen met een veel betere houdbaarheid.”

"Het veredelen van een nieuwe violier duurt acht jaar."
Peter van Noort
Manager Genetics bij veredelingsbedrijf Evanthia

“Onze veredelaar zet altijd verschillende kruisingen in, maar niet alles lukt. De Japanse serie bestaat uit elf kleuren; daarvan hebben wij er nu zeven in de nieuwe serie. De kleuren paars en lavendel zou ik er graag nog bij willen hebben. Voor de toekomst is duurzaamheid een belangrijke thema. Rassen moeten genetisch sterker worden. We zijn nu bezig met het inbouwen van resistenties tegen schimmelziektes bij verschillende snijbloemen. Die heb je niet zomaar ingebouwd, maar we boeken vooruitgang.”

Abonneer je op het magazine

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws, events en interessante updates?

Abonneer

De campagne ‘365 dagen bloemen’ is een initiatief van de promotiecommissie 365 dagen bloemen. Ruim 1.800 kwekers uit 15 verschillende landen maken dit mogelijk. Zij telen ruim 150 verschillende bloemen, die het gehele jaar door worden gepromoot op basis van de beschikbaarheidsdata van Royal FloraHolland. De doelstelling van de campagne ‘365 dagen bloemen’ is het samen ontwikkelen van verkoopkansen voor de bloemist.

Samenwerken? We zijn bereikbaar via hello@365daysofflowers.com .

Disclaimer en gebruiksvoorwaarden
Abonneer op campagne van 365 dagen bloemen en ontvang gratis ons magazine.
Abonneer